ATTRIBUTEN

Van de vele en veelsoortige attributen die ons gilde meedraagt, wanneer het zich naar buiten presenteert, beperken wij ons hier derhalve tot een specifieke beschrijving van de Geijsterse zaken:

Hoofdvaandel:
Het huidige hoofdvaandel bevat een afbeelding van de H. Willibrordus met staf, kerk (Willibrorduskapel Geijsteren) & wijnvaatje (wijnwonder van Echternach). De tekst ‘Koninklijk Sint Willibrordusgilde Geijsteren – 1472’, vier wapenschilden van adellijke families die het kasteel Geijsteren hebben bewoond en bovenin bevindt zich nog een mooie kroon. Het geheel is uitgevoerd in de kleuren van het gilde. Het vaandel is in 1980/1981 vervaardigd door Trappistinnen van de abdij O.L Vrouwe Koningsoord in Berkel-Enschot na een ontwerp van Geijsternaar Fré Thissen.

Hellebaarden:
Ons gilde bezit 5 hellebaarden waarvan er 2 origineel zijn. Deze heeft men gekregen van de familie Weichs de Wenne in 1966. De overige 3 zijn door enkele gildebroeders in 1976 vervaardigd naar het model van die van de Spanjaarden in de Tachtigjarige oorlog.

Drietand:
Ontvangen van de familie Weichs de Wenne in 1966; herkomst en ouderdom onbekend. Vroeger gebruikt voor het vissen in de Maas. De middelste tand zit los, is beweegbaar en aan elke tand zitten weerhaakjes die een gespiesde vis zou moeten vasthouden.

(Op de foto ziet u de drietand afgebeeld staan met een 2-tal hellebaarden aan de buitenzijden.)

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon