GEBRUIKEN & ACTIVITEITEN

Uiteraard kent men in een zo op tradities berustende verenigingen als een gilde een aantal vaste gebruiken en jaarlijks terugkerende activiteiten zoals de volgende:

Jaarvergadering
Het gildejaar begint op 7 november, de dag van het patroonsfeest van de H. Willibrordus. Tegenwoordig wordt dan ook steeds op deze datum de jaarvergadering van het gilde gehouden. Tenzij deze dag in het weekend valt, dan wordt meestal uitgeweken naar een voorafgaande vrijdag. Voorafgaand aan de vergadering wordt steeds een H. Mis opgedragen in de St. Willibrorduskapel, waarna men naar het gildehuis gaat waar koffie en broodjes klaar staan. De vergadering zelf bestaat voornamelijk uit de gebruikelijke zaken, financieel verslag, aanname nieuwe leden, activiteiten in het nieuwe jaar etc. Daarnaast volgt nog de verkoop van het rogge en gerst en de verpachting van het gildehuis (eens in de 3 jaar). Na het sluiten van de vergadering wordt er vaak nog wat gedronken.

Teeravond
Een andere bijzondere jaarlijkse gebeurtenis is de teeravond, ook wel schuttersmaaltijd of worstavond genoemd. In 1965 werd besloten steeds op de laatste donderdag van januari te teren. Welkom zijn: de gildebroeders, betalende mannelijke mede-Geijsternaren, de burgermeester, wethouders, beschermvrouwe en gildepriester. Tegenwoordig wordt deze maaltijd opgediend met braadworsten en broodjes. Terug te vinden is dat rond 1904 de maaltijd opgediend werd met een paar geiten. Waarna het vlees verorbert was werden de vellen verkocht. Na het eten van de maaltijd vermaken de meeste zich met een kaartspel.

Koningsschieten
Eenmaal per jaar op de donderdag vóór sacrementszondag trekken de gildebroeders naar de schietbomen om de strijd aan te gaan om het koningschap van het gilde voor het opvolgende jaar. Er wordt geschoten op een houten vogel die is geplaatst op zo’n 17 meter hoge schietpaal. Het gaat er nu om de laatste resten van de vogel omlaag te doen tuimelen. Degene die dat lukt mag zich voor een jaar koning noemen. Buiten het schieten hangt er een hele ceremonie vast aan dit gebeuren met een maaltijd en een optocht om het nieuwe koningspaar voor te stellen aan het Geijsters volk.

Uiteraard kent ons gilde nog veel meer activiteiten zoals het inhalen van St. Nicolaas, het brengen van serenades, de kerstwandeling en nog veel meer diverse uitstapjes.


(Op de foto ziet u een momentopname van de huidige gildekoning die op dat exacte moment de vogel laat vallen d.m.v. zijn schot. Koningsschieten 2022.)

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon