GESCHIEDENIS

Geijsteren, een pittoreske, kleine historische dorpsgemeenschap in het landelijke Noord-Limburg is al ruim vijf eeuwen gezegend met het Koninklijk Sint-Willibrordusgilde. Een gilde, opgericht in 1472 ten tijde van de kruistochten, dat bij het 500-jarig jubileumfeest in 1972 het trotse predicaat ‘Koninklijk’ toegewezen heeft gekregen.
Lid worden van de vereniging kunnen alleen mannelijke personen die woonachtig zijn in het dorp Geijsteren. Als je uit Geijsteren verhuist, mag je wel lid blijven van het gilde.

 

Was het aan het einde van de Middeleeuwen nog zo dat het St.-Willibrordusgilde, bij de oprichting overigens luisterend naar de naam St. Wilbert in ’t Zand  tot taak en doelstelling had om ‘auter en herd’ (altaar/kerk en haardstede) te beschermen, vandaag de dag is er van deze militaire taakstelling weinig meer over. Thans is veel meer sprake van dienstbaarheid aan kerk en gemeenschap en is het Kon. St. Willibrordusgilde van enorm belang voor het verenigingsleven van Geijsteren.

Het huidige kostuum waarvan het originele model stamt uit de eerste helft van de zeventiende eeuw, draagt het gilde sinds 1965 en er zit veel symboliek verborgen achter de zwart-gele-groene kostuums die worden gedragen door de gildebroeders. Het zwart van de broek en van de hoed staat voor de heilige Willibrordus (658-739), het geel staat voor de kerkelijke oorsprong van het gilde en de groene jas staat voor de Limburgse bodem en het bronsgroen eikenhout.

(Op de foto ziet u ons gilde opgesteld in het jaartal 1922.)

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon