KONING- EN KEIZERSPAAR

Ongetwijfeld de meest opvallende figuren in een gilde zijn de koning en keizer, eventueel vergezeld van koningin en keizerin. Ze zijn duidelijk herkenbaar door het vele zilver dat zij dragen. Dat moet ook want zij vertegenwoordigen het gilde naar buiten toe bij officiële gebeurtenissen. Dat is dan ook hun taak.

Als een buitenstaander geconfronteerd wordt met de koning van een gilde denkt hij te maken te hebben met de hoogste persoon binnen de vereniging. In zekere zin is dat ook zo, maar puur verenigingstechnisch heeft de koning weinig te zeggen. Hij wordt toegevoegd aan het bestuur maar heeft daarin geen stemrecht, allen adviserende stem.

Eenmaal per jaar wordt er geschoten om de titel ‘gilde koning’. Dan trekken de gildebroeders naar de schietpalen waarin een houten vogel als schietroos is vastgemaakt. De broeder die met zijn schot het laatste stukje vogel naar beneden weet te halen wordt bekroont als koning van het gilde. Mits je dit lukt voor het 3de jaar op rij, word je bekroont tot keizer.

Koningszilver:
Het belangrijkste is de patroons plaat met koningsvogel. Deze bestaat uit een holle schotel met krans, dubbele kabelrand waartussen een bladornament en 7 bloemen omringt door een bladerkrans. In de holvormige stalen krans staat het vergulde beeldje van de patroon met mijter staf & kerk. Aan de ketting zit een gotische bloemsluiting. Daarnaast een ketting met een volle, holle vogel met een belletje om zijn nek. Herkomst en datering zijn niet precies bekend maar te oordelen aan de stijl houden we het op het eerste kwart van de 16e eeuw, Nederrijns.

(Op de foto ziet u een afbeelding van het genoemde koningszilver.)

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon